Podcasts Från Pfizer Sverige

Informações:

Sinopse

Välkommen till Pfizers podcastsändningar inom olika terapiområden. Här har du möjlighet att lyssna på spännande gäster som diskuterar aktuella och heta ämnen, rapporter från kongresser och mycket mer. Det kunskapsutbyte som sker under de olika podcasts baseras på gästernas kliniska erfarenhet och värdering av vetenskap. Pfizer lämnar inte några rekommendationer eller råd i podcasts och tar inte heller ställning till de råd eller rekommendationer som diskuteras av de inbjudna gästerna. Pfizer tar inte ansvar för innehållet i podcasts.

Episódios

  • Onkologi: Fabian Bolin om War on Cancer

    15/12/2017 Duração: 28min

    När Fabian Bolin behandlades för cancer startade han War on Cancer, en sajt där han berättade om sin sjukdomsresa. Idag har sajten vuxit till ett forum där andra sjuka kan berätta sin historia. Tanken är att inspirera, säger Fabian.

  • Onkologi: Yvonne Wengström berättar om Tema Cancer på Nya Karolinska

    14/12/2017 Duração: 27min

    På Nya Karolinska står patienten i centrum. Det kräver nya arbetssätt. Yvonne Wengström är omvårdnadsansvarig på Tema Cancer i den nya organisationen. Hör henne berätta om förändringen.

  • Hjärta-Kärl: Kan opportunistisk screening reducera risken för stroke?

    02/11/2017 Duração: 31min

    Pfizers medicinska rådgivare Angelo Modica för i podden ett samtal kring huruvida opportunistisk screening kan reducera risken för stroke. Medverkande är Dr Johan Engdahl, hjärtläkare och forskare inom ämnet och Dr Roshanak Badri, initiativtagare till ett screeningprojekt på Akka vårdcentral.

  • Hjärta-Kärl: Akut- och långtidsbehandling av venös tromboembolism

    06/10/2017 Duração: 44min

    Vad säger riktlinjer och hur behandlar vi dessa patienter i olika delar av Sverige idag? Pfizers medicinska rådgivare Angelo Modica diskuterar ämnet med fyra experter på området.

  • Onkologi: Prästen Annika Borg miste båda sina föräldrar i cancer

    29/08/2017 Duração: 38min

    Som präst är Annika Borg van vid att trösta och föra svåra samtal med människor i kris och sorg. Men när hon på kort tid miste bägge sina föräldrar i cancer rämnade världen. I podden berättar hon om sorg, smärta, förbjudna tankar och att vara anhörig.

  • Onkologi: En cancerkompis som stöttar

    07/06/2017 Duração: 38min

    När Inga-Lill Lellkys man blev sjuk i cancer kände hon sig rädd, maktlös, ensam och frustrerad. Hon saknade någon att dela sina upplevelser med, en kompis som förstod hennes situation. Efter att maken gått bort startade hon tillsammans med sin dotter därför Cancerkompisar. Här kan anhöriga och närstående få hjälp att hitta en cancerkompis. I denna podd berättar Inga-Lill om sina egna erfarenheter av att vara anhörig.

  • Onkologi: Svår sjukdom påverkar hela familjen

    23/05/2017 Duração: 21min

    Under en resa i Sydafrika upptäckte Sonny Frändberg plötsligt att han var gul i huden. Att det kunde vara pancreascancer var inget han funderade över. Men efter hemkomsten ställdes diagnosen cancer i bukspottskörteln. I podden berättar Sonny och hans fru Elisabeth om hur de tacklat den svåra sjukdomen och hur det påverkat dem båda.

  • Onkologi: Arja Leppänen har vikt sitt liv åt patienter och anhöriga

    24/04/2017 Duração: 28min

    Arja Leppänen, projektledare, processledare för jämlik vård och patientföreträdare vid RCC Stockholm–Gotland har varit både patient och anhörig. Hon har också vikt sitt yrkesliv åt att arbeta för att förbättra vården och omhändertagandet av patienter och anhöriga vid cancer. I podcasten berättar hon både om sina egna erfarenheter och om vilka utmaningar man som anhörig,ställs inför.

  • Onkologi: En studie om anhörigas situation vid cancer

    22/03/2017 Duração: 35min

    Cancer påverkar inte bara den som är sjuk. Att tvingas stå bredvid och se på när en människa man bryr sig om lider är oerhört svårt och jobbigt och fullt av frustration. Många gånger känner sig de anhöriga också maktlösa och bortglömda och riskerar att själva bli sjuka av allt för stor stress. Fredrik Nilsson, professor och Ulrika Sandén, doktorand på institutionen för designvetenskaper vid Lunds universitet har gjort en studie om anhörigas situation vid cancer.

  • Onkologi: Skaffa barn – viktigaste frågan när Caroline Zettergren fick cancerdiagnos

    24/11/2016 Duração: 18min

    När Caroline Zettergren var 26 år fick hon diagnosen Kronisk Myeloisk Leukemi (KML). Hennes första fråga till läkaren var inte om hon skulle överleva, utan om hon skulle kunna skaffa barn. Idag är hon mamma till dottern Felicia. I podden berättar Caroline om sin syn på livet och hur det är att leva med kronisk cancer.

  • Onkologi: Med ny teknik kan fler sköta sin sjukdom – intervju med forskare Sara Riggare

    17/10/2016 Duração: 30min

    Sara Riggare är forskare på institutionen för Hälsoinformatik vid Karolinska Institutet och parkinsonpatient. Hon arbetar också för att stärka patienters makt i vården. Med den nya tekniken får fler patienter möjlighet att sköta sin egen sjukdom. Som kroniker har man en djupare förståelse för sin egen sjukdom än läkaren, säger hon.

  • Hjärta–Kärl: Hjärtsjukdomar, njursvikt och diabetes – arbete på HND-mottagning

    03/10/2016 Duração: 14min

    Pfizers medicinska rådgivare Angelo Modica, intervjuar Dr Jonas Spaak som arbetar på HND-centrum på Danderyds sjukhus. På HND-mottagningen tar man hand om hjärtpatienter som har en samsjuklighet med nedsatt njurfunktion eller diabetes. Detta sätt att arbete med dessa patienter är unikt i Sverige.

  • Tromboembolism: Nyheter från ICHTIC kongressen i Bergamo 2016

    26/09/2016 Duração: 24min

    Pfizers medicinska rådgivare, Oras Mistafa pratar med professor David Bergqvist (professor i kärlkirurgi, Institutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet) och docent Anders Själander (docent Umeå universitet samt överläkare medicinkliniken Sundsvalls sjukhus).

  • Hjärta-Kärl: Vad ska man veta om förmaksflimmer?

    15/07/2016 Duração: 18min

    Vad är förmaksflimmer och vad är bra att känna till när man handlägger patienter med detta tillstånd? Pfizers medicinska rådgivare Angelo Modica och Dr Carina Blomström Lundqvist, överläkare och professor i Kardiologi, går igenom vanliga frågeställningar som är bra att känna till när man behandlar patienter med förmaksflimmer.

  • Onkologi: Maratonlöpare, pappa och egenföretagare. Fredrik Johansson berättar om sin cancerresa

    05/07/2016 Duração: 23min

    Fredrik Johansson hade nyligen sprungit Stockholm Marathon. Han var 35 år och i toppform. Men bara en kort tid efter löparutmaningen försvann konditionen och han orkade knappt gå upp för en trappa utan att bli trött och andfådd. Efter läkarbesök och provtagningar fick han diagnosen lungcancer med EGFR-mutation. Idag, tre år senare, har han precis blivit pappa och driver ett företag. I podden berättar han om sin cancerresa och sin inställning till livet.

  • Hjärta-Kärl: Behövs det ett nationellt screening program för förmaksflimmer?

    29/06/2016 Duração: 30min

    Behöver vi ett nationellt screening program för förmaksflimmer? Socialstyrelsen utreder för närvarande frågan. Pfizers medicinska rådgivare Angelo Modica diskuterar ämnet med två forskare vars forskning ger stöd för att ett nationellt screeningprogram bör införas. Gäster: Dr Johan Engdahl, överläkare, docent i Kardiologi HS och KI Dr Emma Svennberg, ST-läkare och doktorand i Kardiologi DS och KI

  • Hjärta-Kärl: Flimmermottagningar

    25/05/2016 Duração: 40min

    Två svenska kardiologer diskuterar strukturerat omhändertagande av patienter med förmaksflimmer. Vad är det och hur görs det på bästa sätt? Behöver vi särskilda flimmermottagningar Gäster: Dr Kristina Hagvall, Biträdande överläkare, Danderyds sjukhus Dr Faris Al-Khalili, Kardiolog, PhD, Stockholm Heart Center

  • Onkologi: Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap på KI om patienternas livskvalitet vid cancerbehandling

    23/05/2016 Duração: 27min

    Vad är livskvalitet och går det att mäta? Tar sjukvården hänsyn till patienternas livskvalitet vid cancerbehandling? Yvonne Brandberg är psykolog och professor i vårdvetenskap på Karolinska Institutet. I podcasten delar hon med sig av sina erfarenheter av cancervården och berättar om sin forskning inom psyko-onkologi. – Jag tycker det är jätteviktigt att lyfta livskvalitetsfrågor i cancervården och att man tar hänsyn till patientens hela situation.

  • Onkologi: skådespelaren Fabian Bolin om sin cancerresa

    02/05/2016 Duração: 26min

    "Nu känner jag mig redo att fortsätta livet och jag vill tillbaka till karriären" Förra sommaren insjuknade skådespelaren Fabian Bolin, 28 år i akut lymfatisk leukemi. Hör honom berätta om sin cancerresa i Pforum Onkologis podcast