Alfabetet I P3

Informações:

Sinopse

Programmet sänder inte längre. Alfabetet i P3 är ett bokstavsprogram för vuxna. 31 riktigt torra program där själen bakom A, det mest fascinerade med K eller världens märkligaste människa på O undersöks. Från A till Ö och lite till skulle man kunna säga. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Episódios

 • Alfahanna blickar tillbaka

  Alfahanna blickar tillbaka

  27/02/2014 Duração: 29min

  Bland annat satan, ubåtar och punktrummissar har passerat eftermiddagarna hos Alfabetet och självklart måste vi detta sista program duka upp för nostalgi! Och nu ska här vältras i gamla inslag, grottas i intervjuer och kanske också pekas finger åt gamla fadäser. Ja, det är alltså dags för ett bäst-av-program och vem styr rodret bäst om inte självaste Alfahanna! Så släng dig i fåtöljen, häll upp nått friskt i glaset och gör dig redo för Alfabetets egotripp tillbaka.

 • Dags för sammanfattning!

  Dags för sammanfattning!

  26/02/2014 Duração: 32min

  Oj oj oj. 29 bokstäver ligger helt utslagna i Alfabetets soffa, och de bokstäver som inte redan somnat ligger och småsnackar om den tuffa tiden i rampljuset. För här har det blivit åka av! Hela vägen från stora tuffa A, via individualisten I har vi landat hos sist-men-inte-minst-bokstaven Ö och nu närmar sig det som alla väntar på. Stunden där vissa bokstäver kanske får ta bakvägen ut medan andra peppar för efterfest och radar upp sig för pressfotograferna på galan "Alfabetets främsta 2014". Eller så blir det något helt annat. Men sammanfattas ska det och det är i Alfabetet i P3:s näst sista avsnitt som allt händer.

 • ...till Ö

  ...till Ö

  25/02/2014 Duração: 31min

  Överraskad? Nja, knappast. För precis som vanligt är Ö sist i ledet och istället för att tävla om vinstplatsen är Ö navet i slö, trög och lökig. Ofta uppfattad som både överskattad och överflödig önskar nog Ö att om prickarna bara försvann skulle Ö kanske precis som O bli oemotståndlig. Men oönskad går Ö hem utan lycka. Ömkligt värre. Fast överdriver inte Ö sina olycka lite nu? Utan Ö skulle ju varken öl, överraskningar eller ömma smekningar finnas och var åker man för sol och bad om inte till just en paradis-ö? Övertygad om vem Ö egentligen är? Om inte, lyssna på när Hanna och Rasmus tar sig an bokstav nummer 29. Över och ut.

 • Äntligen Ä!

  Äntligen Ä!

  24/02/2014 Duração: 30min

  Kära lyssnare, på måndag är det dags för alfabetets näst sista bokstav att äntra programmet. Och det gör Ä tillsynes helt utan ängslan. Ä står nämligen stadigt, även om stora förändringar skulle äventyra tillvaron, för Ä ser räddningen i livets ädla värden. Som att ärlighet varar längst. Eller att ära den som äras bör. Det är ju nästan lite äckligt hur Ä håller på, som en självutnämnd moralens väktare. Men vi kanske inte borde älta hur ohärlig Ä är i all oändlighet, det är ju faktiskt även bokstaven för två av livets bästa glädjeämnen: att älska och att äta.

 • Åhoj, Å i sikte!

  Åhoj, Å i sikte!

  20/02/2014 Duração: 28min

  I veckans sista program ångar vi på mot bokstaven Å. Ett åbäke man kan ha många åsikter om. Å verkar liksom bara åka med genom livet, helt ångestfri. Utan ånger åtar sig Å att åka på klassåterträffar, eller ställa sig mitt på en åker och åkalla åska. Blotta åsynen av Å är nästan nog för att ge en ågren, åderbråck eller nån annan oåterkallelig åkomma. Hur ska det gå för Å?

 • Vi zoomar in på Z

  Vi zoomar in på Z

  19/02/2014 Duração: 31min

  Onsdagens program handlar om S lite okända tvilling: Z. För Z varken syns eller hörs speciellt ofta. Ständigt blir Z utknuffad av populära syskonet S, som är lite mjukare i kanterna och ligger bättre i munnen. Man kan ju förstå att Z deppar ihop, behövs hen överhuvudtaget? JA, Z kom igen nu, klart du gör! För hur coolt skulle det vara med zombies, Zorro eller Zlatan utan dig? Inte speciellt coolt. Det är ju dessutom du som är svänget i jazz och kryddan i pizza. Så zip it alla haters!

 • Yes det blir Y!

  Yes det blir Y!

  18/02/2014 Duração: 29min

  Vi har nu hunnit ända fram till Y, denna ystra yngling som sträcker armarna upp mot himlen och verkar tycka att livet är ett enda stort ymnighetshorn. Varför hänga läpp när man kan yla YIPPIEEE! och dansa till YMCA med yviga rörelser? YOLO, verkar Y tycka. Är det ett fullständigt otyglat yrväder vi har att göra med? Nja, även Y verkar faktiskt kunna lugna sig då och då. Det är ju trots allt också bokstaven för yoga, Ying och Yang, och framförallt det upphöjda lugnets mästare: Yoda. Så drick nu lite yogi-te och slappna av, så hörs vi imorn. YO!

 • Känsligt med X

  Känsligt med X

  17/02/2014 Duração: 31min

  När X får bestämma så blir det sällan avslappnat. Det ska ständigt vara extravaganta semestrar med extrema upplevelser som alltid måste vara lite sådär extra bra. X kan inte ens slappna av när resten vänder ryggen till, utan täcker upp som X i ekvationer, obestämda personer och som markör i röstsedlar. Och när relationer spricker så är X där direkt och byter plats med pojk- eller flickvänner. Den enda gången som X tar det lite lugnt, det är när något ska sluta gälla. För då sträcker X ut sig över det gamla och ser till att alla förstått att texten under X inte längre gäller. Men vad är det som ger X ett sånt otroligt självförtroende? Ja, kanske är det för att X alltid är den som kommer sist i sex. Med det sagt tar vi helg och ses ganska exakt om tre dagar.

 • WWW.avsnittomW.se

  WWW.avsnittomW.se

  13/02/2014 Duração: 32min

  Welcome! Det är dags att plocka ner alfabetets flashigaste bokstav på jorden och då krävs en rejäl kraftsamling. För hur ska en så världsvan trendsättare som W ens titta åt vårt håll? Nästan all vaken tid lägger ju W på att sätta sig bland hippa modeord som afterWork, Wifi och powerWalks. Och det räcker med minsta lilla kritik för att W ska kasta en sån där dömande blick och skrika ur sig ett WHAAAT?! Men på andra sidan Atlanten är W istället bokstaven som bjuder in till wonderful weddings så kanske har vi bara inte fattat W:s storlek än? Wait and see om inte morgondagen kan ge klarhet.

 • Vem vill vara vän med V?

  Vem vill vara vän med V?

  12/02/2014 Duração: 35min

  Då var det dags för den vågade vinnaren V att göra entré i Alfabetet! Vi vänder och vrider på denna vassa bokstav som verkar vilja så väldigt mycket. V vägrar låta sig placeras i fack, utan vänstrar med både välgörare och väskryckare. V är också bokstaven för Voldemort, vinterkräksjuka och varböld. Vore det inte för att V också var den varma och vänskapliga bokstaven så vore V vedervärdig. Vågar man egentligen alls lita på V? Lyssna så får ni se!

 • U svänger förbi

  U svänger förbi

  11/02/2014 Duração: 34min

  Under tisdagens program hoppas vi få reda på massor om den på många sätt underliga bokstaven U. För här pågår mycket skumt. Det smusslas om utomjordningar, underrättstjänster och om den berömda ulven i fårakläder. Saker som får en att undra. Fast i och för sig är ju U också underverkens och det underbaras bokstav. Och vad som egentligen gäller kring det här med U-svängar? Vi får väl se imorgon.

 • Lite T kanske?

  Lite T kanske?

  10/02/2014 Duração: 32min

  En veckas Alfabetet har tutat förbi och vi laddar om innan T tittar in. Det gäller nämligen att vara kvick om man ska hinna med T. För mycket i T:s liv handlar om att ta sig framåt mot nya äventyr och det flängs omkring mellan tunnelbanestationer, taxibilar och tåg. Allt för att ta T ska få sitt lika stressande som mest betydelsefulla ord att räcka till - Tiden. Låter det tröttsamt? Troligen är det så. Tur är då att T förutom tidspress också trivs, tycker om och gillar att vara i ett annat härligt ord: tillsammans. Troligen vet vi ännu mer om T på måndag när Hanna och Rasmus teoritiserar.

 • S slingrar sig

  S slingrar sig

  06/02/2014 Duração: 34min

  Sedär! Som om det inte vore nog med att helgen närmar sig så gör också mysbokstaven S entré hos Alfabetet. Och som en riktig smooth talker tar S oss som vanligt med storm. S är sensuell, sådär härligt social och med ett par blinkningar landar också alfabetets kurvigaste bokstav inte allt för sällan i svettiga samkväm. Oj, kanske lite väl snuskigt? Jo. Men S är ju också syndens, smutsens och sunkens bokstav. Slemmigt värre. Så var har vi då S? Släng på radion imorgon så får vi väl se.

 • R ni med?

  R ni med?

  05/02/2014 Duração: 31min

  För nu har vi med en rutinerad och rätt så kraftfull bokstav att göra. R är bokstaven som står upp för röster, rättigheter och revolutioner. Och vore det inte för R:s engagemang hade kanske livet inte bestått av lika mycket romantik, röjarskivor och rockkonserter. Är R rent av den första bokstaven som klarar sig genom programmet utan att kritiseras? Nja. Kanske om det inte vore för att R också ligger i fronten när det kommer till rötmånader, risiga magar och rånarligor. Rörigt? Häng på när Hanna och Rasmus reder ut.

 • Vi sliter i Q

  Vi sliter i Q

  04/02/2014 Duração: 29min

  I Q finns massor av kunskap. E och Q är ju en riktig succéduo när det kommer till att ratta ljud och i filmerna om James Bond spelar Q uppfinnaren som löser percis allt. En bokstav att räkna med helt enkelt. Men varför måste Q hela tiden prestera och vara smartast i gänget? Ja, möjligen beror det på att Q känner sig lite bortglömd och som bokstaven nästan inget ord vill ha. Och då är det ju klart att Q sliter hårt för att inte glömmas bort. Inte så kul.

 • Paus innan P

  Paus innan P

  03/02/2014 Duração: 32min

  Puh! En hel vecka har gått och nu behövs lite uppladdning innan P gästar. För grejen med P är ju att det krävs rätt mycket energi för att hänga med i svängarna. Det ska partas, powerwalkas och planeras varenda vaken sekund och pallar man inte pressen så piper P vidare utan problem. Positivt med P är ju samtidigt att när bokstaven ställer sig vid vägkanten så är det fritt fram att ställa bilen hos P och dessutom är P rätt bra på att plocka fram polaren piller och sudda ut likamedtecknet mellan sex och barn. Perfekt! På återseende när Hanna och Rasmus problematiserar alfabetets nummer 16.

 • O vad roligt

  O vad roligt

  30/01/2014 Duração: 29min

  Onsdagen har passerat och O tar ett kliv in i Alfabetets rampljus. Och nu har vi kommit till en rätt mallig bokstav som utan att skämmas tar på sig äran för det livsviktiga syret, en del av vattnet och inte minst symbolen för oändlighet. Om det inte vore för att O också frontade ord som oproblematisk och omtänksamhet hade ju O varit outhärdlig. Orkar du inte mer nu? Då tar vi resten imorgon.

 • N för alla!

  N för alla!

  29/01/2014 Duração: 32min

  För att få N att lägga sig på Alfabetets undersökningsbord krävs övertalning. För N säger hellre nej än ja och om det blir en massa positiva vibbar så säger N ofta ifrån och lyfter fram det negativa. Rätt tröttsamt. Men gissa om N fick det snurrigt när ett negativt provsvar visar sig innebära något bra och att N är bokstaven alla hoppas på. N kanske rent av är bokstaven som ger allra mest njutning och som istället borde hålla på med nakenlekar än tråkigheter som nageltrång och nötallergi. Nej, det här får Hanna och Rasmus nog reda ut.

 • M vad gott!

  M vad gott!

  28/01/2014 Duração: 27min

  När M klonar sig och blir till flera M i rad, då händer det nått. Antingen är det gott som i ett mumsigt mmm eller så håller uppradade M med om vad någon precis sa och mmm-ar i väntan på resten av berättelsen. Är det rent av som så att M klonar in sig som alfabetets längsta bokstavsljud? Och är M bokstaven som helst står själv utan att bilda par med andra? Mm, det verkar så. Möjligen visar sig motsatsen när Hanna och Rasmus möter M imorgon.

 • L under luppen

  L under luppen

  27/01/2014 Duração: 29min

  Laddad? För lagom till veckostarten lägger vi loss med bokstaven L. Och här har vi en riktigt lurig liten lirare. Med ett leende står L precis framför polaren J och snor äran för ord som ljus, ljud och annat ljuvligt. Lite konstigt eftersom L väl samtidigt är engelskans kärleksbokstav nummer 1 och som bjudit mängder av kära på massor av Looove. Är L kanske falskast i alfabetet? Lyssna på måndag och kanske lär du dig mer.

página 1 de 2