Ugradert

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editora: Podcast
  • Duração: 48:07:33
  • Mais informações

Informações:

Sinopse

Podkasten Ugradert gir deg et innblikk i den ugraderte forskningen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Hvordan beveger menneskemengder som har middels panikk seg? Hvordan fungerer numerisk simulering? Hvorfor får noen hvite fingre? Slike spørsmål får du svar på her, i samtaler mellom forskere og FFIs forskningsjournalist.FFI er et statlig, tverrfaglig institutt med forskning innen de overordnede fagene matematikk, fysikk, informasjonsteknologi, kjemi, biologi, medisin, psykologi, statsvitenskap, sosialantropologi og økonomi. Instituttet gjennomfører hovedsakelig analyser og utviklingsprosjekter for Forsvarets behov, men har også forskningsprosjekter rettet mot det sivile samfunnet. Publiserte forskningsresultater finner du oftest i en FFI-rapport. Finn FFI-rapporter og les mer om FFI på www.ffi.no

Episódios

  • Hva betyr USA-valget for amerikansk sikkerhets- og forsvarspolitikk?

    30/10/2024 Duração: 41min

    5. november er det duket for valg i USA. Om det blir Kamala Harris eller Donald Trump som går av med seieren vil ha stor betydning for amerikansk sikkerhetspolitikk – og deres allierte. Forsker Vårin Alme jobber ved FFIs avdeling Strategiske analyser og fellessystemer, og holder på med en doktorgrad om amerikansk alliansepolitikk. I tillegg er hun kommentator hos amerikanskpolitikk.no. Hun var derfor et åpenbart valg da vi skulle lage podkast om hva det amerikanske valget betyr for sikkerhets- og forsvarspolitikk.

  • Kort forklart: Hva gjør en autonom undervannsfarkost på Nato-øvelse?

    09/10/2024 Duração: 05min

    Øvelse REPMUS (Robotic Experimentation and Prototyping using Maritime Uncrewed Systems) arrangeres hvert år i Portugal. En av de sentrale delene av øvelsen var å demonstrere ulike teknologier for å kunne beskytte og overvåke kritisk infrastruktur under vann. Forskningsleder Kjetil Bergh Ånonsen ved avdeling Forsvarssystemer er én av flere FFI-forskere som har deltatt på øvelsen og i denne episoden forteller han mer om hvordan vi kan bruke autonome farkoster i overvåkning av kritisk infrastruktur under vann.

  • På sprengstoffjakt i Finnmark

    04/10/2024 Duração: 30min

    Hvert år rykker Forsvaret ut mellom på mellom 400 og 500 oppdrag rundt om i landet for å destruere gamle bomber og granater som er rapportert inn til politiet. En stor del av oppdragene skjer i nord. I en ny episode av podkasten Ugradert kan du bli med forsker og sprengstoffekspert Geir P. Novik på et slikt oppdrag i området rundt Kirkenes. https://www.ffi.no/aktuelt/podkaster/pa-sprengstoffjakt-i-finnmark

  • Ukraina-krigen er et militært laboratorium

    24/09/2024 Duração: 28min

    FFIs Sverre Diesen og Sigurd Glærum er to av forskerne bak en ny rapport om krigen i Ukraina og lærdommer derfra, tusen dager etter at den startet. I denne podkasten forteller de hvordan krigen samtidig er blitt et laboratorium som kan lære oss mer om moderne strid.

  • Slik kan 3D-print styrke norsk beredskap

    19/09/2024 Duração: 32min

    God beredskap skal sikre at vi som nasjon er i stand til å håndtere kriser eller uønskede hendelser, ved at man har planer, systemer og ressurser til effektivt å svare på det. I denne episoden av Ugradert forteller forskningsleder Bendik Sagsveen ved FFIs verksted Produktutvikling, test og verifikasjon om hvilken rolle 3D-print kan ha i Norges beredskap.

  • Fire grep for å dra nytte av kunstig intelligens i Forsvarets støttevirksomhet

    11/09/2024 Duração: 45min

    Under FFI-frokosten 27. august om kunstig intelligens i Forsvarets støttevirksomhet la vi fram fire konkrete grep vi mener vil gjøre Forsvaret bedre i stand til å dra nytte av teknologien. I denne episoden forteller FFI-forsker Kristin Waage om anbefalingene og du kan høre hele paneldebatten fra frokosten.

  • Jamming - en teknologisk katt og mus lek

    08/09/2024 Duração: 25min

    I Russland er de fleste mobil-basestasjoner utstyr med jammeutstyr. Her har norske myndigheter noe å lære, mener FFI-forsker Anders Rødningsby. 9. september starter verdens største åpne jammetest på Andøya.,Men hva er egentlig jamming? Hvem er det som jammer, hvorfor skjer det, og hvordan kan det ramme det teknologiske utstyret du og jeg bruker hver dag. https://www.ffi.no/aktuelt/podkaster/jamming-en-teknologisk-katt-og-mus-lek

  • Kort forklart: Kva er passive RF-sensorar?

    28/08/2024 Duração: 06min

    Berit Jahnsen er forskingsleiar ved FFIs avdeling Strategiske analysar og fellessystem. Eit viktig forskingsområde for henne er elektromagnetiske operasjonar. Då kjem vi ikkje utanom passive RF-sensorar. I denne podkasten fortel ho meir om kva slike sensorar er, og kvifor FFI forskar på dei.

  • Forskere bygde verdens største dyrefelle

    22/08/2024 Duração: 35min

    – Våre funn kommer til å forandre reglene for hva slags støy mennesker kan slippe ut i havet, sier forsker Petter Kvadsheim. De siste fire somrene har et internasjonalt forskerteam besøkt Lofoten for å finne ut hva slags lyder vågehvalene oppfatter. Testresultatene overrasker. https://www.ffi.no/aktuelt/nyheter/forskere-bygde-verdens-storste-dyrefelle-for-a-finne-ut-hva-hvalen-horer

  • Astrid forsket på utenlandske påvirkningsoperasjoner i sommer

    14/08/2024 Duração: 17min

    I denne episoden av Ugradert snakker vi med Astrid som har hatt sommerjobb som forsker ved FFI og seniorforsker Paul Buvarp som har vært en av veilederne hennes. Astrid har brukt sommeren på å lage en litteraturstudie av utenlandske påvirkningsoperasjoner i sosiale medier og på nett og mulige konsekvenser for valg. Spesielt har hun sett på ulike typer kunstig intelligens som blir brukt i påvirkningsoperasjoner.

  • Anette lager dingser som lytter - FFIs sommerpodkast #5

    31/07/2024 Duração: 18min

    Spesiallagde sko og armbånd som avleder statisk elektrisitet, det er en del av arbeidsutstyret til Anette Sollien Nicolaisen. Anette er forsker i avdeling Strategiske analyser og fellessystemer ved FFI. Der jobber hun i teamet som forsker på passive RF-sensorer. RF står for radiofrekvens. En RF-sensor lytter etter all slags aktivitet i radiofrekvensområdet – alt fra kommunikasjon til radaraktivitet. Den type informasjon – å finne ut hva som skjer rundt deg – er nyttig både for Forsvaret og andre.

  • Helene lét lagnaden avgjera studiane – FFIs sommerpod #4

    24/07/2024 Duração: 11min

    Ein av dei som kan aller mest om CBRNE-verm er Helene Thorsen Rønning. Ho er forskingsleiar for kjemiske truslar og eksplosiv og leier ei gruppe som skal sørgja for at me har eit godt CBRNE forsvar i Noreg. I den tredje episoden av FFIs sommarpodkast kan du bli med Rønning på ein liten tur innom nokre ulike laboratorium ved FFI. Du får også vita kvifor det står ei tredemølle inne i eit glasbur og kvifor det er dusj på gangen.

  • Arne rasker på – FFIs sommerpod #3

    17/07/2024 Duração: 21min

    I den tredje episoden av sommerpodkastserien, blir du bedre kjent med Arne Joakim Coldevin Bunkan. Han er kjemiker med doktorgrad i luftforurensing, kvantekjemiske beregninger og spektroskopi. Har studert atmosfærekjemi på Max Planck-instituttet for kjemi. På jobben ved FFI er han opptatt av å formidle så mye praktisk lærdom om feltet sitt som mulig.

  • Martin ble batteriekspert ved en tilfeldighet – FFIs sommerpod #2

    10/07/2024 Duração: 25min

    Alle vet at det går heftig for seg når moderne litiumbatterier begynner å brenne. Men få vet like mye om kjemien bak som Martin Gilljam. I episode to av FFIs sommerpodkastserie kan du lære mer om hvorfor og hvordan FFI forsker på batterier og batterisikkerhet. Og du får vite hvorfor Gilljam har Darth Vader, Pondus og Homer Simpson på kontorveggen.

  • Sunny lever og ånder for 3D-printing – FFIs sommerpod #1

    03/07/2024 Duração: 18min

    Vi tør påstå at det Sandeep «Sunny» Singh Klair ikke vet om 3D-printing, ikke er verdt å vite. Da er det flaks at han jobber ved FFIs prototypverksted og får forske på hvordan Forsvaret kan ta i bruk 3D-printing. I første episode av FFIs sommerpodkastserie kan du lære mer om hvorfor og hvordan FFI forsker på 3D-printing. Og du får vite hvorfor Klair har et stort supermann-skilt på kontorveggen.

  • Kort forklart: Hva er multidomeneoperasjoner

    06/06/2024 Duração: 09min

    Multidomeneoperasjoner er blitt et moteord i forsvarssammenheng, og er også ett av tre satsingsområder i FFIs nye strategi. Men hva er det egentlig? I denne episoden av Ugradert kort forklart forteller sjefsforsker Sigmund Valaker om hva multidomeneoperasjoner innebærer og hvorfor det kan være vanskeligere å få til enn man skulle tro.

  • Kort forklart: Kva er syntetisk biologi?

    23/05/2024 Duração: 09min

    Kva handlar syntetisk biologi om? For Forsvaret dreier det seg både om kva som er mogleg og om utfordringane ved desse nye teknologiane, seier FFI-forsker Anne Ohren Nordraak.

  • Korleis skal Europa takle eit svekka Nato?

    15/05/2024 Duração: 30min

    Er Donald Trumps eventuelle retur eit varsel om Natos død? Kva skjer i så fall med Europa? Nato fylte 75 år i april. I denne episoden har vi invitert tre forskarar til å snakke meir om eit Europa som ikkje lenger søv like trygt. Putins krig mot Ukraina og Kinas veksande makt er to sentrale faktorar. Marianne Riddervold er forskar ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) og professor ved Høyskolen Innlandet. Karsten Friis er også forskar ved Nupi, medan tredjemann i panelet er sjefsforskar Bjørn Olav Knutsen her ved FFI.

  • Tre ord som vil endre Forsvaret

    30/04/2024 Duração: 36min

    Multidomeneoperasjoner. Situasjonsforståelse. Datadrevet forsvar. Det er bare å lære seg hva det betyr med en gang.  Dette vil prege hvordan Forsvaret opererer og utvikles i årene som kommer, og det skal gjennomsyre teknologiutvikling og forskning ved FFI. I en ny episode av Ugradert møter du FFI-direktør Kenneth Ruud, og forskningsdirektør for forsvarssystemer, Øyvind Sjøvik. De snakker om hva de tre begrepene betyr, og hvorfor de er så viktige.

  • Slik skal Nato beholde sitt teknologiske forsprang

    04/04/2024 Duração: 27min

    Nato er ikke bare kollektivt forsvar. De har også et stort apparat for forskning og teknologiutvikling med flere enn 5000 forskere fra 40 ulike land som samarbeider for å bevare alliansens teknologiske forsprang. I denne episoden av Ugradert ser vi nærmere på hvordan dette arbeidet er organisert, i tillegg til å snakke litt med noen av de fra FFI som faktisk deltar i samarbeidet.

página 1 de 7